Kata wedstrijden

Voor leerlingen die uitdaging willen binnen de wedstrijdsport is daar de gelegenheid voor. Onze Karateschool zet zich in voor competities en wedstrijden op alle wedstrijd onderdelen. Wedstrijden doen is optioneel en niet verplicht.

Bij een Kata wedstrijd neemt de rode band het op tegen de blauwe band kleur. De wedstrijdkleur band correspondeert niet aan je eigen kleur band. De wedstrijdband staat dus los van de band, die je haalt bij het basis karate.

Wedstrijdonderdeel Kata

Bij het Kata onderdeel voer je een schijngevecht op en deze probeer je zo correct mogelijk uit te voeren. Denk hierbij aan een vast vorm met verschillende Karate technieken. Hieronder zie je een voorbeeld video van een Kata wedstrijd.

Hoe gaat een Kata (schijngevecht) wedstrijd?

Er vindt eerst een korte groetceremonie plaats. Vervolgens loop je naar het midden van de mat. Hier kondig je de Kata aan die je gaat lopen. Er zijn namelijk heel veel verschillende Kata’s die je kunt presenteren. Hierna laat je de Kata zo correct mogelijk zien. Hier komt uiteraard presentatie, uitstraling, techniek, snelheid, balans, kracht en overtuiging bij kijken. Wanneer jij en de tegenstander klaar zijn met de Kata dan wordt er een winnaar aangewezen door de aanwezige scheidsrechters door middel van het hoog houden van een rood of blauw vlaggetje.

Een Kata (schijngevecht) tussen rood en blauw.

Een Kata (schijngevecht) tussen rood en blauw.

Scheidsrechters wijzen na het lopen van de Kata een winnaar aan.

Scheidsrechters wijzen na het lopen van de Kata een winnaar aan.

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden Kata wedstrijden

Voor het draaien van Kata wedstrijden heb je de volgende materialen nodig.

  • Kata pak
  • Rode en blauwe wedstrijd band
  • Karate Team Utrecht embleem

Wanneer kan ik wedstrijden doen?

We adviseren om eerst goed te trainen op de Karateschool zelf. Een goede basis is van uiterste belang. Mocht de leerling na een tijd trainen alsnog heel graag mee willen doen aan wedstrijden, dan adviseren wij om eerst mee te doen aan een vanencompetitie. Een vanencompetitie is een competitie gericht op de beginnende wedstrijd karateka. Een perfecte opstap om het competitie onderdeel te leren ontdekken.