Kumite wedstrijden

Voor leerlingen die uitdaging willen binnen de wedstrijdsport is daar de gelegenheid voor. Onze Karateschool zet zich in voor competities en wedstrijden op alle wedstrijd onderdelen. Wedstrijden doen is optioneel en niet verplicht.

Bij een Kumite wedstrijd neemt de rode band het op tegen de blauwe band kleur. De wedstrijdkleur band correspondeert niet aan je eigen kleur band. De wedstrijdband staat dus los van de band, die je haalt bij het basis karate.

Wedstrijdonderdeel Kumite

Kumite is het sparring onderdeel. Je hebt allemaal verschillende leeftijd en gewichtsklassen. Bij Kumite ga je de strijd aan met een directe tegenstander. Hieronder zie je een voorbeeld video van het onderdeel Kumite.

Hoe gaat een Kumite (sparring) wedstrijd?

Voor aanvang van de wedstrijden vind er een controle plaats en wordt je gewogen. Je wordt ingedeeld bij andere deelnemers van dezelfde geslacht, leeftijd en gewichtsklasse.

De nadruk ligt op het plaatsen van verschillende stoot en traptechnieken op het lichaam van de tegenstander. Dit gebeurd wel allemaal gecontroleerd en met de benodigde bescherming.

Voor juist geplaatste technieken kan je punten verdienen. De uitdaging is om meer punten te verzamelen dan je tegenstander. Wanneer de rondetijd voorbij is wordt degene met de meeste punten winnaar en is door naar de volgende ronde.

Bij het Kumite onderdeel draait het om het Skin touch systeem (WKF). Bij letsel of te hard contact volgt er een strafpunt. Kumite staat bekend om zijn explosiviteit, lenigheid, snelheid, reactievermogen, timing en de juiste controle!

Een Kumite (sparring) tussen rood en blauw.

Een Kumite (sparring) tussen rood en blauw.

Benodigdheden Kumite wedstrijden

Voor het draaien van Kumite wedstrijden heb je de volgende materialen nodig. Let op, dit geldt voor het draaien van officiële Karate-do Bond Nederland erkende wedstrijden.

  • Kumite pak
  • Rode band en blauwe wedstrijd band
  • Rode en blauwe vuistjes
  • Rode en blauwe voet- en scheenbeschermer
  • Bitje
  • Kruisbeschermer voor jongens / borstbeschermer voor meisjes
  • Bodyprotector
  • Karate Team Utrecht embleem

Wanneer kan ik wedstrijden doen?

We adviseren eerst om goed te trainen op de Karateschool zelf. Een goede basis is van uiterste belang. Mocht de leerling na een tijd trainen alsnog heel graag mee willen doen aan wedstrijden, dan adviseren wij om eerst mee te doen aan een vanencompetitie. Een vanencompetitie is een competitie gericht op de beginnende wedstrijd karateka. Een perfecte opstap om het competitie onderdeel te leren ontdekken.