KTU sporters klaar voor het WK Karate

Lisa Wu (18) en Mika van Woudenberg (16), allebei al jaren lang trouwe leerlingen van Karate Team Utrecht. Ze zijn iedere dag bezig met hun passie: het beoefenen van Karate op het allerhoogste niveau. Dit allemaal in combinatie met hun studie, bijbaantjes en andere activiteiten.

Vanaf jonge kinderen komen Lisa en Mika al dagelijks in onze dojo en nu jaren later nog steeds met veel plezier. Afgelopen weekend bekroonden ze zich tot Open Nederlands Kampioen Karate in de topsporthal van Almere. Deze maand staan ze namens Nederland op het aller grootste Karate podium ter wereld. Het is fantastisch dat Karate Team Utrecht twee sporters uitzend in twee verschillende disciplines. We zijn dan ook ontzettend trots. Voordat ze naar het Wereldkampioenschap in Turkije, Konya vertrekken stellen wij ze nog een aantal vragen:

Kun je jezelf even kort voorstellen?
Lisa:
Mijn naam is Lisa Wu, 18 jaar en ik studeer bewegingswetenschappen aan de VU (1e jaar). Ik train al bijna 11 jaar met plezier bij Karate Team Utrecht.

Mika: Ik ben Mika van Woudenberg, net 16 jaar en zit in 4 havo op het Leidsche Rijn College.
Dit is mijn 10de jaar dat ik bij Karate Team Utrecht train.

Hoe vind je het dat je deze maand tussen de beste karate sporters van de Wereld staat?

Lisa: Ik kijk er enorm naar uit om tussen de top van de wereld te staan! Het is erg bijzonder om Nederland te mogen vertegenwoordigen op zo een grote wedstrijd.

Mika: Een droom die uitkomt. Echt een droom.

Hoe reageerde je toen je hoorde dat je geselecteerd was?

Lisa: Ik was erg verrast toen ik hoorde dat ik geselecteerd was. Ik had het namelijk niet verwacht. Wel wist ik dat er een drukke periode op mij te wachten stond met een nieuwe studie, nieuwe leeftijdscategorie (u21), veel trainingen en meerdere meetmomenten.

Mika: Ik was heel erg opgelucht, eindelijk was het gelukt en was ik het een keer. Ik kan niet wachten tot het moment er is om de mat op te gaan.

Waar kijk je het meest naar uit (wk)?

Lisa: Ik kijk er natuurlijk het meest naar uit om het beste van mezelf op de mat te laten zien. De hele ervaring ernaast zal ook erg mooi zijn.

Mika: Voor Nederland mogen uitkomen, en de mat betreden.

Wat doe je er allemaal aan om topfit op de mat te verschijnen?

Lisa: De grootste voorbereidingen voor het WJK doe ik samen met sensei Lindsey. Net zoals bij het EJK hebben we een goed plan gemaakt om straks topfit op de mat te verschijnen. Daarnaast train ik bij Fysiotherapie Bodyproof om mij daarin te ondersteunen en bij de KBN trainingen onder leiding van Almir. Ook probeer ik waar kan zo veel mogelijk rust te pakken en te letten op mijn voeding.

Mika: Elke dag consistent blijven trainen en een dieet volgen die precies op mijn lichaam is aangepast.

Hoe combineer je dit allemaal met school en of andere activiteiten?

Lisa: Mijn rooster van de uni is helaas niet zo gunstig als die van de middelbare, maar ik probeer ondanks dat het beste ervan te maken door mijn tijd efficiënt te benutten. Ik maak mijn opdrachten of voorbereidingen in de trein tijdens het reizen, of als ik onderweg ben naar een wedstrijd in het buitenland. Hierdoor kan ik volledige focussen op de trainingen.

Mika: Mijn prioriteit is altijd sport geweest, ik vind het niet erg om niet naar vrienden te gaan omdat ik moet trainen. Mijn school rooster is eigenlijk perfect zodat ik genoeg tijd heb voor schoolwerk en daarna trainen.

Wat hoop je te bereiken in Konya?

Lisa: Ik hoop met een medaille terug te komen naar huis.

Mika: Podium, ik wil daar in de prijzen vallen.

Wat gaat er sowieso mee in je koffer?

Lisa: Mijn oortjes om muziek te luisteren.

Mika: Massage gun en oortjes.

Heb je een ritueel of bijgeloof voor wedstrijden?

Lisa: Ik heb geen ritueel of bijgeloof voor de wedstrijden. Ik focus gewoon op mezelf en bereid me mentaal goed voor.

Mika: Eigenlijk niet, ik doe bijna altijd wat anders. Maar vaak op de wedstrijd dag douche ik heel koud.

Wat zijn je verwachtingen van het WK?

Lisa: Ik verwacht van mezelf dat ik een hele mooie prestatie neerzet en dat ik verder kom in het toernooi/medaille halen.

Mika: Mijn verwachting zijn heel hoog, ik weet dat ik net 16 ben en het heel zwaar gaat worden. Maar ik weet ook dat alles mogelijk is.

Hoe ga je reageren als je op het podium komt?

Lisa: Natuurlijk heel blij 🙂

Mika: Ik denk dat ik er geen woorden voor heb en heel veel emoties heb.

Wat zijn je plannen na het Wk?

Lisa: Na het WK leg ik mijn focus op het NK in november en ga ik weer keihard trainen voor het volgende seizoen.

Mika: De Nederlandse titel behalen in Zwolle en focus op de Youth league in Venetië.

Waarom is het belangrijk dat mensen je steunen dmv crowdfunding? 

Lisa: Zonder de hulp van crowdfunding is het niet haalbaar om alle internationale meetmomenten af te gaan omdat het veel geld kost. De financiële ondersteuning die ik heb gekregen via het Yvonne van Gennip talentfonds en gofundme hebben het mede mogelijk gemaakt dat ik mag staan op het komend WK. Ik ben super dankbaar voor alle mensen die in mij geloven en mij supporten door te doneren.

Steun Lisa: https://yvgtf.nl/talentboek/help-lisa-wu-naar-het-ejk-2022-in-praag-2

Mika: Omdat wij moeten alles zelf betalen. Ik heb zelf ook een bijbaantje om mee te kunnen betalen aan de dure reizen die we moeten maken. Meetmomenten kosten heel veel geld en dat moeten ik en mijn ouders allemaal zelf neer leggen, elke bijdrage is welkom en word heel erg gewaardeerd.

Steun Mika: https://yvgtf.nl/talentboek/help-mika-van-woudenberg-naar-het-karate-wk-2022-en-ek-2023

Wat is de belangrijkste les die je ooit meegekregen hebt van KTU?

Lisa: De belangrijkste les die ik ooit heb meegekregen van KTU is dat ik in mezelf moet geloven. Dit heb ik de afgelopen jaren verbeterd en dat heeft mij meer zelfvertrouwen opgeleverd.

Mika: Hard work beats talent.

Leukste memorie van KTU?

Lisa: Een herinnering van KTU die mij bij blijft is het uitje naar de Efteling met de selectie.

Mika: Zipangu met het hele team er zijn en erna eten

Waarom zou iedereen lid moeten worden van Karate Team Utrecht?

Lisa: Naast dat karate een super leuke en uitdagende sport is, biedt Karate Team Utrecht een gezellige en veilige omgeving voor iedereen. Er is veel variatie, leuke lessen en het is een goede uitlaatklep om al je frustratie of stress van school/werk kwijt te raken.

Mika: Omdat je van een klein verlegen jongetje uit kan groeien naar 1 van de beste vechters in de wereld.

Bedankt voor dit leuke interview. Wij wensen jullie heel veel succes en plezier toe in Turkije. Geniet van ieder moment op de mat en van alles eromheen.