Karate

Wat is Karate?

Karate-do is een Japanse zelfverdedigingssport. Het woord KARATE betekent letterlijk lege (Kara) hand (Te). In het karate worden daarom ook geen wapens gebruikt om mee aan te vallen, maar wel om te oefenen voor de verdedigingen.

Het Karate-do is ontwikkeld in Okinawa, dit is een eilandengroep net onder Japan. Een beoefenaar van de sport wordt een Karateka genoemd.

Bij Karate-do zijn er twee soorten graden. Je hebt de Kyu-graden en de Dan-graden. Kyu graden lopen van de 8e kyu (witte band) tot en met de 1e kyu (bruine band).  Dan-graden lopen vanaf de zwarte band.

Verschillende stijlen

Bij karate heb je verschillende stijlen. Deze stijlen verschillen van technieken en bewegingen. De bekendste karate stijlen zijn Shotokan Karate, Goju ryu, Wado en kyokushin. De Karatestijl Shotokan, waar Karate Team Utrecht les in geeft behoord tot de top stijlen van de hele Wereld.

Shotokan Karate meest populaire stijl

Shotokan Karate is de meest populaire en beoefende stijl in het moderne Karate. De stijl staat bekend om zijn lage, krachtige bewegingen en technieken. Bij Shotokan karate wordt er veel getraind op het basiskarate, kumite en kata (wedstrijd vormen). De oprichter van het Shotokan Karate is Gichin Funakoshi (zie foto hieronder).

Funakoshi

Skin touch systeem (WKF)

Onze karateclub hanteert het skin touch systeem van de Wereld Karate Federatie (WKF). Skin touch houd in dat je elkaar geen opzettelijk letsel mag toedienen. Geen knock-out systeem. Het draait allemaal om je lichaam goed te kunnen beheersen en de juiste controle om de techniek uit te voeren.

Wat heb je allemaal nodig om karate te beoefenen?

De proefles kan je gewoon volgen in gym of sport kleding en op blote voeten. Mocht je na een paar lessen karate nog steeds leuk vinden dan is het de bedoeling dat je een eigen karatepak aanschaft. Wij verkopen karate benodigdheden op de Karateschool.

Basis karate

Met basis karate leer je om alle technieken te beheersen. Denk hierbij aan stoottechnieken, traptechnieken, verdedigingstechnieken en worpen. Bij basis karate heb je de gelegenheid om examens te doen. Wanneer je begint met Karate dan start je met de witte band, vervolgd door de gele, oranje, groene, blauwe, bruine en tenslotte de zwarte band. Tot en met de bruine band kan je clubexamen doen. Je zwarte band (Dan-graad) examen doe je landelijk. Vanaf de zwarte band begint er een nieuwe telling.

kyugraad

Wedstrijd karate

De technieken die je geleerd hebt bij het basis karate ga je toepassen in een wedstrijd vorm. Het wedstrijd karate bestaat uit twee onderdelen: Kata en kumite.

Kata: een gevecht met een denkbeeldige tegenstander.

Kata:

Kata is een gevecht met een denkbeeldige tegenstander. Je beeld een tegenstander in en gaat hiermee het gevecht aan. Denk hierbij aan een vaste vorm die je loopt, een vast patroon. Kata staat bekend om zijn krachtige technieken, explosiviteit, lenigheid, sierlijkheid en vaste vorm.

Klik hier om een voorbeeld te bekijken van het onderdeel Kata

 

Een gecontroleerd gevecht met een directe tegenstander.

Kumite:

Kumite is het sparring onderdeel. Bij kumite ga je samen met een tegenstander in ongeveer dezelfde leeftijd en gewichtsklasse de punten strijd aan. Een gevecht win je wanneer je meer punten hebt gescoord dan je tegenstander. Bij het kumite WKF systeem staat het Skin touch kumite bekend! Kumite staat bekend om zijn explosiviteit, lenigheid, snelheid, reactievermogen, timing en de juiste controle!

Klik hier om een voorbeeld te bekijken van het onderdeel Kumite

Meer weten?

Wil je nog meer weten over karate? Dan kun je deze wiki link bekijken! Ook kun je vragen stellen aan de Sensei!