Wedstrijd karate

Voor leerlingen die uitdaging willen binnen de wedstrijdsport is daar de gelegenheid voor. Onze Karateclub zet zich in voor competities en wedstrijden op alle twee de wedstrijd onderdelen. Wedstrijden doen is optioneel en niet verplicht.

Bij beide onderdelen (Kata & Kumite) neemt de rode band het op tegen de blauwe band kleur. De wedstrijdkleur band correspondeert niet aan je eigen kleur band. De wedstrijdband staat dus los van de band, die je haalt bij het basis karate.

Wedstrijdonderdeel Kata

Bij het Kata onderdeel voer je een schijngevecht op en deze probeer je zo correct mogelijk uit te voeren. Denk hierbij aan een vast vorm met verschillende Karate technieken.

Hoe gaat een Kata (schijngevecht) wedstrijd?

Er vindt eerst een korte groetceremonie plaats. Vervolgens loop je naar het midden van de mat. Hier kondig je de Kata aan die je gaat lopen. Er zijn namelijk heel veel verschillende Kata’s die je kunt presenteren. Hierna laat je de Kata zo correct mogelijk zien. Hier komt uiteraard presentatie, uitstraling, techniek, snelheid, balans, kracht en overtuiging bij kijken. Wanneer jij en de tegenstander klaar zijn met de Kata dan wordt er een winnaar aangewezen door de aanwezige scheidsrechters door middel van het hoog houden van een rood of blauw vlaggetje.

Een Kata (schijngevecht) tussen rood en blauw.
Een Kata (schijngevecht) tussen rood en blauw.
Scheidsrechters wijzen na het lopen van de Kata een winnaar aan.
Scheidsrechters wijzen na het lopen van de Kata een winnaar aan.

Wedstrijdonderdeel Kumite

Kumite is het sparring onderdeel. Je hebt allemaal verschillende leeftijd en gewichtsklassen. Bij Kumite ga je de wedstrijd aan met een directe tegenstander.

Hoe gaat een Kumite (sparring) wedstrijd?

Voor aanvang van de wedstrijden vind er een controle plaats en wordt je gewogen. Je wordt ingedeeld bij andere deelnemers van dezelfde geslacht, leeftijd en gewichtsklasse.

De nadruk ligt op het plaatsen van verschillende stoot en traptechnieken op het lichaam van de tegenstander. Dit gebeurd wel allemaal gecontroleerd en met de benodigde bescherming.

Voor juist geplaatste technieken kan je punten verdienen. De uitdaging is om meer punten te verzamelen dan je tegenstander. Wanneer de rondetijd voorbij is wordt degene met de meeste punten winnaar en is door naar de volgende ronde.

Bij het Kumite onderdeel draait het om het Skin touch systeem (WKF). Bij letsel of te hard contact volgt er een strafpunt. Kumite staat bekend om zijn explosiviteit, lenigheid, snelheid, reactievermogen, timing en de juiste controle!

Een Kumite (sparring) tussen rood en blauw.
Een Kumite (sparring) tussen rood en blauw.
Wie de meeste punten heeft verzameld wint de kumite wedstrijd.
Wie de meeste punten heeft verzameld wint de kumite wedstrijd.

Wanneer kan ik wedstrijden doen?

Meestal adviseren we eerst om goed te trainen op de club zelf. Een goede basis is van uiterste belang. Mocht de leerling na een tijd trainen alsnog heel graag mee willen doen aan wedstrijden, dan adviseren wij om eerst mee te doen aan een vanencompetitie. Een vanencompetitie is een competitie gericht op de beginnende wedstrijd karateka. Een perfecte opstap om het competitie onderdeel te leren ontdekken.